ODRŽAN POHOD "BJELAŠNIČKI DAN 2018"

 

POHOD BJELASNICKI DAN 2018

 

10-11.MART 2018

DRAGI PLANINARI !

Još davne 1948.godine PD BJELAŠNICA je krenula sa idejom planinarskog pohoda i druženja na planini Bjelašnica. Kako su godine prolazile tako su se stvarale i prepričavale uspomene kroz desetljeća i pohod je postao tradicionalan i važan događaj u regionu. I ove godine 10-11.MARTA, PD "Bjelasnica" je organizovala pohod na Bjelašnicu, "Bjelašnički dan 2018" koji se realizirao kroz dvije aktivnosti:

SKIJAŠKA TURA

OPSERVATORIJ-STANARI

Radi se o vrlo zahtjevnoj skijaškoj turi-TURNO SKIJANJE, koja je predviđena za one planinare koji su zaista u punoj kondiciji, spremni psihički i fizički i koji posjeduju tzv. TOP OPREMU. Bjelašnica je vrlo nepredvidiva i surova planina, posebno zimi u mjesecima januar, februar, a vrlo često i mart. Visina snijega nekada zna biti i 3m.Stijene i vrlo oštro kamenje Bjelašnice u visinskim dijelovima predstavljaju veliku opasnost. Svaka nepažnja i nepoznavanje terena može biti kobna za učesnike ovog pohoda. Istina GSS i ostale službe su obaviještene o ovom tradicionalnom događaju, no naši hrabri učesnici koji pohode ovu turu su izuzetno iskusni, spremni i snabdjeveni svim sredstvima za bezbjedan i siguran prelazak Bjelašnice od vrha Opservatorija do odredišta planinarskog doma "Stanari"

Skijaška tura je vrlo profesionalno organizovana i sigurno provedena u organizaciji našeg dugogodišnjeg člana Damira Smajića, kome ovom prilikom zahvaljujemo i čestitamo!

 

HODAČKA TURA

SELO LJUBOVČIĆI-STANARI

Tzv. hodačka tura je takođe vrlo zahtjevna i ona je takođe rezervisana za one koji su hrabri, poznaju Bjelašnicu i koji su spremni po pitanju izdržljivosti i opreme. Nimalo nije lako popeti se do PD "Stanari" u zimskim uvjetima kada su nanosi snijega oko 2m na pojedinim mjestima. Uistinu snijeg se počeo topiti ali upravo zbog takve strukture, vrlo je neugodan za hodanje. Propadanje i proklizavanje je uobičajena pojava i hodanje postaje izuzetno naporno. No međutim, želja da se osjećaju učesnikom ovog pohoda, bila je jača i PD "Stanari" bio je pun planinara gdje su se dvije skupine pohoda sastale. Bilo je druženje, bilo je prepričavanja i smijeha, bilo je edukacije i upijanja iskustva od onih boljih, iskusnijih i pametnijih.

ČESTITAMO SVIM UČESNICIMA POHODA "BJELAŠNIČKI DAN 2018"

ZAHVALJUJEMO SVIMA ONIMA KOJI SU POMOGLI U ORGANIZACIJI, MEDIJSKOJ PROMOCIJI I  MATERIJALNOJ POMOĆI !

Biće nam izuzetno drago da nam se i u narednim godinama pridružite i svojim prisustvom uveličate ovu neobičnu i lijepu manifestaciju! 

UO PD BJELAŠNICA

GALERIJA FOTOGRAFIJA